
Majowy weekend w skansenie. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje plenerową imprezę dla smakoszy – „Myśliwskie Gotowanie na Polanie”.
Głównym punktem programu będzie rywalizacja kucharzy i walka o prymat najsmaczniejszej potrawy na Mazowszu.
Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.
Potrawy będą rywalizowały w kilku kategoriach, m.in. zupa, potrawa jarska, czy potrawa mięsna.
Wydarzeniu będzie towarzyszyło wiele atrakcji, m.in. wystawa psów myśliwskich, pokaz sokolniczy, czy konkurs wabienia jeleni.
Ponadto w skansenie będzie można uczestniczyć w uroczystej mszy św. w kościele z Drążdżewa, obejrzeć widowisko „Pani i łowy” w wykonaniu Myśliwskiej Grupy Kostiumowej „Knieje”, wysłuchać koncertu w wykonaniu Zespołu Muzyki Myśliwskiej „Hubertus” oraz zwiedzić wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”.
Piknik „Myśliwskie gotowanie na polanie” w niedzielę 7 maja. Początek o godz. 10:00.