
Zapraszamy koła gospodyń, stowarzyszenia kulinarne oraz szkoły gastronomiczne z Mazowsza do udziału w konkursie kulinarnym organizowanym w ramach projektu „Przy wspólnym stole”. Potrawy oceniać będzie między innymi mistrz kuchni Jakub Kuroń, a pula nagród wynosi 10 tys. złotych. Finał konkursu już 11 sierpnia w Sierpcu podczas imprezy plenerowej „Przy wspólnym stole”. Liczba miejsc w konkursie jest ograniczona. Partnerem medialnym projektu realizowanego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza jest Radio 7.
Zadanie konkursowe
Zgłoszone i zakwalifikowane do finału koła gospodyń, stowarzyszenia i szkoły gastronomiczne będą miały za zadanie przygotować tradycyjną potrawę regionalną, którą przedstawią do degustacji 11 sierpnia podczas imprezy plenerowej „Przy wspólnym stole”. Potrawa zostanie poddana ocenie jury.
Uwaga – wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania potrawy muszą być dostępne na terenie Mazowsza (z wyjątkiem przypraw). Przepis na potrawę trzeba koniecznie dołączyć do zgłoszenia.
Co istotne, nie trzeba przygotować dużej porcji – ważne, aby wystarczyło dla kilku członków naszego jury. Przy ocenie pracy konkursowej (potrawy) brane będą pod uwagę: smak, jej wygląd, oryginalność oraz sposób podania.
Nagrody
W konkursie przewidziano nagrody w postaci voucherów na zakupy do wykorzystania w sklepie RTV/AGD. Pula nagród wynosi 10 tys. zł. Szczegóły poniżej:
- miejsce 1 – voucher do sklepu RTV/AGD o wartości 3000 zł,
- miejsce 2 – voucher do sklepu RTV/AGD o wartości 2000 zł,
- miejsce 3 – voucher do sklepu RTV/AGD o wartości 1400 zł,
- miejsca od 4 do 12 – voucher do sklepu RTV/AGD o wartości 400 zł.
Zgłoszenie do konkursu
W celu dokonania zgłoszenia należy dostarczyć do nas wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (dostępny poniżej oraz w biurze Organizatora):
- e-mailem na adres: fundacja@radio7.pl w temacie wiadomości wpisując “Konkurs kulinarny” (podpisany skan lub czytelne zdjęcie),
- pocztą na adres: Fundacja Ananke – Radio 7, ul. Żwirki 21 B, 06-500 Mława z dopiskiem “Konkurs kulinarny”,
- osobiście w biurze Organizatora: Fundacja Ananke, ul. Żwirki 21 B, 06-500 Mława.
Zgłoszenia przyjmujemy do 2 sierpnia 2024 włącznie. Dla zgłoszeń dostarczanych pocztą lub kurierem decyduje data wpływu zgłoszenia do Organizatora (a nie data nadania).
Pierwsze dwanaście prawidłowo dokonanych zgłoszeń zostanie zakwalifikowanych do udziału w konkursie. Uczestnicy o tym fakcie zostaną poinformowani telefonicznie oraz w miarę możliwości poprzez e-mail.
Finał konkursu
Finał konkursu odbędzie się 11 sierpnia 2024 roku w godz. 14:00 – 16.00 podczas imprezy plenerowej „Przy wspólnym stole” w Sierpcu (teren zielony przy ul. Paderewskiego).
Tego dnia zakwalifikowani do konkursu uczestnicy muszą przybyć do Sierpca, aby poddać przygotowaną przez siebie potrawę konkursową pod ocenę jury. Na jego czele stanie mistrz kuchni, Jakub Kuroń.
Szczegóły konkursu znaleźć można w poniżej zamieszczonym regulaminie.
- Regulamin konkursu kulinarnego na tradycyjne danie regionalne „Przy wspólnym stole”
(dokument PDF) - Formularz zgłoszeniowy do konkursu kulinarnego na tradycyjne danie regionalne „Przy wspólnym stole”
(dokument PDF)
Zadanie publiczne pn. „Przy wspólnym stole” dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.