
Przy Wspólnym Stole – piknik Radia 7 za nami. 12 kół gospodyń wiejskich, słuchacze Radia 7 i cała społeczność północnego Mazowsza wzięła udział we wspaniałej zabawie, kulinarnej edukacji i degustacji mazowieckich smaków.
I to właśnie kulinarne atrakcje zdominowały nasze wydarzenie. W konkursie na najlepszą potrawę zwyciężyły gospodynie z Syberii (powiat mławski). Zrazy z dzika skradły serca jurorów.
Przewodniczący jury Jakub Kuroń był pełen podziwu dla tej potrawy.
Na podium znalazły się również KGW Wólczenianki i ich pierogi oraz KGW Polik z pysznym sernikiem. Gospodynie z Mazowsza wiedzą, co w kuchni jest najważniejsze – mówi Jakub Kuroń.
Koła gospodyń wiejskich otrzymały atrakcyjne nagrody w postaci voucherów na 3000 zł, 2000 zł oraz 1400 zł. Pozostałe koła otrzymały vouchery na 400 zł.
Uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział w pokazach kulinarnych z Jakubem Kuroniem oraz posmakować degustacyjnych potraw północnego Mazowsza.
„Przy Wspólnym Stole” to projekt, który został sfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.
Na II edycję wydarzenia zapraszamy za rok.
Przepisy na konkursowe potrawy
Poniżej prezentujemy przepisy na konkursowe potrawy.
1. KG i GW Polik (gm. Rościszewo)
Sernik krówka
Składniki:
Na spód:
- 210 g ciasteczek owsianych
- 50 g miękkiego masła
Na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 36%
- 50 g roztopionego masła
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- Masa krówkowa
- Garść orzechów do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie spodu:
- Ciasteczka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek.
- Dodać roztopione masło i wymieszać na jednolitą masę.
- Wyłożyć masę na spód blaszki, dociskając równomiernie.
- Przygotowanie masy serowej:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło należy roztopić i ostudzić.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować do połączenia – nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy, co mogłoby doprowadzić do jej opadnięcia.
- Pieczenie:
- Masę serową przełożyć na przygotowany spód.
- Piec w temperaturze 160°C bez termoobiegu przez około 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
- Dekorowanie:
- Następnie sernik powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc.
- Na drugi dzień posmarować wierzch masą krówkową i posypać orzechami.
2. KGW Będzyminki (Będzymin)
Rosół z bażanta z mięsnymi pulpecikami
Składniki:
Na zupę:
- 1 bażant
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek pora
- 1 kawałek selera
- 3 liście kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- Szczypta soli morskiej
- Natka pietruszki
- 25 ml czystej wódki
- Makaron do podania
Na mięsne pulpeciki:
- Trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta
- 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe
- ½ namoczonej w mleku bułki
- Kilka obgotowanych suszonych grzybów
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rosół:
- Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyć bażanta.
- Włożyć korpus do garnka, zalać kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotować razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Obrać cebulę i opalić ją nad palnikiem, obrać pozostałe warzywa i pokroić.
- Po zagotowaniu wody zebrać pianę z powierzchni cieczy.
- Dodać warzywa, cebulę, grzyby, doprawić i gotować wywar około 2 godzin na niewielkim ogniu.
- Pół godziny przed końcem gotowania rosołu dodać kieliszek wódki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Pulpety:
- Zmielić drobno mięso, wątróbki i grzyby.
- Połączyć z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Doprawić farsz i uformować małe, okrągłe pulpeciki.
- Gotować pulpety w garnku z osolonym wrzątkiem jeszcze minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię i odcedzić.
Podanie:
Rosół podawać z makaronem nitki, domowymi mięsnymi pulpetami i posypać obficie natką pietruszki.
3. KGW Lutocin
Babka ziemniaczana z gulaszem
Składniki:
Babka:
- Ziemniaki
- Cebula
- Jaja
- Pieprz
- Sól
- Boczek wędzony lub kiełbasa
Gulasz:
- Karkówka
- Pieczarki
- Cebula
- Czosnek
- Przyprawy
Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana:
- Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
- Masę posolić i przełożyć na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
- Do masy ubić jaja, doprawić pieprzem i solą.
- Dodać pokrojoną wędzoną kiełbasę lub boczek.
- Całość przełożyć do formy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny.
Gulasz:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić.
- Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni.
- Przełożyć do gotującej się wody.
- Na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać do gulaszu.
- Gotować około 2 godziny, doprawić solą i pieprzem.
4. KGW Malinowe Usta (Kęczewo)
Popieprzony zraz z kurkowym kaszotto
Składniki:
Zraz:
- 70 dkg karkówki
- 2 ogórki kiszone
- 2 papryki
- 6 łyżeczek musztardy
- 2 cebule
- 10 sztuk kurek
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 szklanka wody
- Sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
- 4-5 łyżek mąki
- 2 łyżki smalcu
Kaszotto z kurkami:
- 1 cebula
- ½ ząbka czosnku
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- ¾ szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 200 g kurek
- 1 duży pomidor malinowy
- Sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Zraz:
- Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić na plastry i rozbić.
- Oprószyć przyprawami, posmarować musztardą, ułożyć ogórki, paprykę i cebulę.
- Zwinąć rolady, obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu.
- Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kurki, dusić 40 minut.
Kaszotto:
- Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać kaszę i bulion, gotować 15 minut.
- Dodać kurki i pomidory, smażyć 5 minut.
5. KGW Rumiane Jabłuszka (Lewiczyn)
Żurek staropolski
Składniki:
- 1 l zakwasu na żurek
- 500 ml wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
- Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, gotować 15 minut.
- Wlać zakwas, zagotować.
- Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Podawać z jajkiem na twardo i chlebem.
6. KGW Syberianki (Syberia)
Zraz na raz
Składniki:
- Karkówka z dzika
- Cebula
- Ogórki korniszony
- Chleb razowy
- Śmietana 18%
- Przyprawa „Delikat”
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokroić, rozbić, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w półplastry, udusić na patelni.
- Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą, nałożyć na karkówkę.
- Zwinąć rolady, ułożyć w naczyniu, posypać przyprawą „Delikat”.
- Piec 25 minut w 180°C.
- Wytopiony tłuszcz zagęścić chlebem i śmietaną.
7. KGW Wesołe Podlesianki
Czernina z kluskami ziemniaczanymi
Składniki:
Wywar:
- Mięso z kaczki z wolnego wybiegu
- Włoszczyzna
- Przyprawy
- Ocet
- Ocet śliwkowy ze śliwkami
- Krew z kaczki wraz z mąką
Kluski ziemniaczane:
- Starte ziemniaki
- Mąka żytnia
- Mąka pszenna
- Sól
Sposób przygotowania:
- Wywar: Gotować mięso kaczki z włoszczyzną i przyprawami.
- Dodać ocet oraz ocet śliwkowy ze śliwkami.
- Krew kaczki wymieszać z mąką, dodać do wywaru.
- Kluski: Starte ziemniaki wymieszać z mąką żytnią, pszenną i solą.
- Wrzucać kluski na wrzącą wodę.
8. KGW Wólczenianki (Wola Grąbiecka, gm. Zawidz)
Pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- Kostka masła
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 25 dag cebuli
- 25 dag startego sera żółtego
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i drożdże rozmieszane w mleku.
- Dodać roztopione masło, wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Farsz: Pieczarki zetrzeć, cebulę pokroić i podsmażyć razem.
- Po wystudzeniu dodać starty ser, doprawić pieprzem i solą.
- Lepienie pierogów: Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać kółka.
- Nakładać farsz, zlepiać pierogi.
- Posmarować jajkiem, posypać czarnuszką.
- Piec w 180°C przez 20-23 minuty.
9. KGW Zamość (gm. Rościszewo)
Wytrawne babeczki
Składniki:
- Chleb tostowy
- Masło
- Ser żółty
- Papryka
- Cebula
- Wędlina
- Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Chleb tostowy pokroić w kostkę, mieszamy z ziołami prowansalskimi, papryką, masłem i wkładamy do foremek na babeczki.
- Warzywa i wędlinę drobno posiekać, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą.
- Wypełnić foremki farszem, posypać startym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż wierzch się zarumieni.
10. KGW Zielono mi (Zielona)
Pierogi z farszem z kaczki wiejskiej
Składniki:
Farsz:
- Mięso z kaczki wiejskiej
- Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Cebula
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Ciepła woda do zarobienia ciasta
Sposób przygotowania:
Farsz:
- Mięso z kaczki ugotować w osolonej wodzie z włoszczyzną i przyprawami.
- Mięso obrać z kości, zmielić z warzywami, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Ciasto:
- Mąkę wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka.
- Na środek każdego kółka nakładać farsz, zlepiać pierogi.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
- Podawać z cebulką podsmażoną na maśle.
11. KGW Żukowianki
Sernik z kruszonką
Składniki:
- 1,2 kg twarogu
- 600 ml mleka
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- Kakao
- ¾ szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
- Masło, mąkę, cukier i kakao zagnieść na kruszonkę, podzielić na dwie części.
- Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkami, budyniami i śmietaną.
- Na blasze wyłożyć połowę kruszonki, wlać masę serową i posypać pozostałą kruszonką.
- Piec w 180°C przez 50-60 minut.
12. OSP Goleszyn
Grochówka
Składniki:
- Groch łuskany
- Kości wieprzowe wędzone
- Boczek wędzony
- Kiełbasa
- Ziemniaki
- Marchew
- Pietruszka
- Woda
- Przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Sposób przygotowania:
- Groch namoczyć przez kilka godzin.
- W garnku gotować kości z wodą i przyprawami, dodać namoczony groch.
- Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
- Podawać z chlebem.