Reklama

POD PATRONATEM RADIA 7SIERPCTEMAT DNIAUMWMWIADOMOŚCI

Zrazy z dzika podbiły serca jurorów. Za nami piknik kulinarny „Przy Wspólnym Stole”

Reklama

Przy Wspólnym Stole – piknik Radia 7 za nami. 12 kół gospodyń wiejskich, słuchacze Radia 7 i cała społeczność północnego Mazowsza wzięła udział we wspaniałej zabawie, kulinarnej edukacji i degustacji mazowieckich smaków.

I to właśnie kulinarne atrakcje zdominowały nasze wydarzenie. W konkursie na najlepszą potrawę zwyciężyły gospodynie z Syberii (powiat mławski). Zrazy z dzika skradły serca jurorów.

Przewodniczący jury Jakub Kuroń był pełen podziwu dla tej potrawy.

 

Na podium znalazły się również KGW Wólczenianki i ich pierogi oraz KGW Polik z pysznym sernikiem. Gospodynie z Mazowsza wiedzą, co w kuchni jest najważniejsze – mówi Jakub Kuroń.

 

Koła gospodyń wiejskich otrzymały atrakcyjne nagrody w postaci voucherów na 3000 zł, 2000 zł oraz 1400 zł. Pozostałe koła otrzymały vouchery na 400 zł.

Uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział w pokazach kulinarnych z Jakubem Kuroniem oraz posmakować degustacyjnych potraw północnego Mazowsza.

„Przy Wspólnym Stole” to projekt, który został sfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.

Na II edycję wydarzenia zapraszamy za rok.

Przepisy na konkursowe potrawy

Poniżej prezentujemy przepisy na konkursowe potrawy.

1. KG i GW Polik (gm. Rościszewo)

Sernik krówka

Składniki:

Na spód:

  • 210 g ciasteczek owsianych
  • 50 g miękkiego masła

Na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 36%
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • Masa krówkowa
  • Garść orzechów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie spodu:
    • Ciasteczka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek.
    • Dodać roztopione masło i wymieszać na jednolitą masę.
    • Wyłożyć masę na spód blaszki, dociskając równomiernie.
  2. Przygotowanie masy serowej:
    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    • Masło należy roztopić i ostudzić.
    • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i miksować do połączenia – nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy, co mogłoby doprowadzić do jej opadnięcia.
  3. Pieczenie:
    • Masę serową przełożyć na przygotowany spód.
    • Piec w temperaturze 160°C bez termoobiegu przez około 60 minut.
    • Po upieczeniu pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
  4. Dekorowanie:
    • Następnie sernik powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc.
    • Na drugi dzień posmarować wierzch masą krówkową i posypać orzechami.

2. KGW Będzyminki (Będzymin)

Rosół z bażanta z mięsnymi pulpecikami

Składniki:

Na zupę:

  • 1 bażant
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek pora
  • 1 kawałek selera
  • 3 liście kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • Szczypta soli morskiej
  • Natka pietruszki
  • 25 ml czystej wódki
  • Makaron do podania

Na mięsne pulpeciki:

  • Trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta
  • 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe
  • ½ namoczonej w mleku bułki
  • Kilka obgotowanych suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rosół:

  1. Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyć bażanta.
  2. Włożyć korpus do garnka, zalać kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotować razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Obrać cebulę i opalić ją nad palnikiem, obrać pozostałe warzywa i pokroić.
  4. Po zagotowaniu wody zebrać pianę z powierzchni cieczy.
  5. Dodać warzywa, cebulę, grzyby, doprawić i gotować wywar około 2 godzin na niewielkim ogniu.
  6. Pół godziny przed końcem gotowania rosołu dodać kieliszek wódki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Pulpety:

  1. Zmielić drobno mięso, wątróbki i grzyby.
  2. Połączyć z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  3. Doprawić farsz i uformować małe, okrągłe pulpeciki.
  4. Gotować pulpety w garnku z osolonym wrzątkiem jeszcze minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię i odcedzić.

Podanie:

Rosół podawać z makaronem nitki, domowymi mięsnymi pulpetami i posypać obficie natką pietruszki.


3. KGW Lutocin

Babka ziemniaczana z gulaszem

Składniki:

Babka:

  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Jaja
  • Pieprz
  • Sól
  • Boczek wędzony lub kiełbasa

Gulasz:

  • Karkówka
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Przyprawy

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce.
  2. Masę posolić i przełożyć na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
  3. Do masy ubić jaja, doprawić pieprzem i solą.
  4. Dodać pokrojoną wędzoną kiełbasę lub boczek.
  5. Całość przełożyć do formy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny.

Gulasz:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić.
  2. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni.
  3. Przełożyć do gotującej się wody.
  4. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać do gulaszu.
  5. Gotować około 2 godziny, doprawić solą i pieprzem.

 


4. KGW Malinowe Usta (Kęczewo)

Popieprzony zraz z kurkowym kaszotto

Składniki:

Zraz:

  • 70 dkg karkówki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 papryki
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 2 cebule
  • 10 sztuk kurek
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody
  • Sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 łyżki smalcu

Kaszotto z kurkami:

  • 1 cebula
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g kurek
  • 1 duży pomidor malinowy
  • Sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zraz:

  1. Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić na plastry i rozbić.
  2. Oprószyć przyprawami, posmarować musztardą, ułożyć ogórki, paprykę i cebulę.
  3. Zwinąć rolady, obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu.
  4. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kurki, dusić 40 minut.

Kaszotto:

  1. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać kaszę i bulion, gotować 15 minut.
  2. Dodać kurki i pomidory, smażyć 5 minut.

5. KGW Rumiane Jabłuszka (Lewiczyn)

Żurek staropolski

Składniki:

  • 1 l zakwasu na żurek
  • 500 ml wody
  • 200 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
  2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  3. Wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, gotować 15 minut.
  4. Wlać zakwas, zagotować.
  5. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Podawać z jajkiem na twardo i chlebem.

6. KGW Syberianki (Syberia)

Zraz na raz

Składniki:

  • Karkówka z dzika
  • Cebula
  • Ogórki korniszony
  • Chleb razowy
  • Śmietana 18%
  • Przyprawa „Delikat”
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokroić, rozbić, doprawić solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokroić w półplastry, udusić na patelni.
  3. Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą, nałożyć na karkówkę.
  4. Zwinąć rolady, ułożyć w naczyniu, posypać przyprawą „Delikat”.
  5. Piec 25 minut w 180°C.
  6. Wytopiony tłuszcz zagęścić chlebem i śmietaną.

7. KGW Wesołe Podlesianki

Czernina z kluskami ziemniaczanymi

Składniki:

Wywar:

  • Mięso z kaczki z wolnego wybiegu
  • Włoszczyzna
  • Przyprawy
  • Ocet
  • Ocet śliwkowy ze śliwkami
  • Krew z kaczki wraz z mąką

Kluski ziemniaczane:

  • Starte ziemniaki
  • Mąka żytnia
  • Mąka pszenna
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Wywar: Gotować mięso kaczki z włoszczyzną i przyprawami.
  2. Dodać ocet oraz ocet śliwkowy ze śliwkami.
  3. Krew kaczki wymieszać z mąką, dodać do wywaru.
  4. Kluski: Starte ziemniaki wymieszać z mąką żytnią, pszenną i solą.
  5. Wrzucać kluski na wrzącą wodę.

8. KGW Wólczenianki (Wola Grąbiecka, gm. Zawidz)

Pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • Kostka masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 25 dag cebuli
  • 25 dag startego sera żółtego
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i drożdże rozmieszane w mleku.
  2. Dodać roztopione masło, wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
  3. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Farsz: Pieczarki zetrzeć, cebulę pokroić i podsmażyć razem.
  5. Po wystudzeniu dodać starty ser, doprawić pieprzem i solą.
  6. Lepienie pierogów: Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać kółka.
  7. Nakładać farsz, zlepiać pierogi.
  8. Posmarować jajkiem, posypać czarnuszką.
  9. Piec w 180°C przez 20-23 minuty.

9. KGW Zamość (gm. Rościszewo)

Wytrawne babeczki

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Masło
  • Ser żółty
  • Papryka
  • Cebula
  • Wędlina
  • Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Chleb tostowy pokroić w kostkę, mieszamy z ziołami prowansalskimi, papryką, masłem i wkładamy do foremek na babeczki.
  2. Warzywa i wędlinę drobno posiekać, podsmażyć, doprawić pieprzem i solą.
  3. Wypełnić foremki farszem, posypać startym serem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż wierzch się zarumieni.

10. KGW Zielono mi (Zielona)

Pierogi z farszem z kaczki wiejskiej

Składniki:

Farsz:

  • Mięso z kaczki wiejskiej
  • Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Ciepła woda do zarobienia ciasta

Sposób przygotowania:

Farsz:

  1. Mięso z kaczki ugotować w osolonej wodzie z włoszczyzną i przyprawami.
  2. Mięso obrać z kości, zmielić z warzywami, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka.
  3. Na środek każdego kółka nakładać farsz, zlepiać pierogi.
  4. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle.

11. KGW Żukowianki

Sernik z kruszonką

Składniki:

  • 1,2 kg twarogu
  • 600 ml mleka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • Kakao
  • ¾ szklanki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Masło, mąkę, cukier i kakao zagnieść na kruszonkę, podzielić na dwie części.
  2. Twaróg zmiksować z mlekiem, jajkami, budyniami i śmietaną.
  3. Na blasze wyłożyć połowę kruszonki, wlać masę serową i posypać pozostałą kruszonką.
  4. Piec w 180°C przez 50-60 minut.

12. OSP Goleszyn

Grochówka

Składniki:

  • Groch łuskany
  • Kości wieprzowe wędzone
  • Boczek wędzony
  • Kiełbasa
  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Woda
  • Przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)

Sposób przygotowania:

  1. Groch namoczyć przez kilka godzin.
  2. W garnku gotować kości z wodą i przyprawami, dodać namoczony groch.
  3. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
  4. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
  5. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
  6. Podawać z chlebem.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Adam Ejnik

dziennikarz, wydawca

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Przejdź do treści

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: