30 pań z kół gospodyń wiejskich z północnego Mazowsza gotowało tradycyjne dania pod okiem szefa kuchni Jakuba Kuronia.
Warsztaty kulinarne „Przy wspólnym stole” zorganizowało w Lewiczynie, w gminie Lipowiec Kościelny, Radio 7 w ramach projektu realizowanego z Fundacją Ananke.
Nic tak nie jednoczy ludzi, jak wspólne gotowanie i biesiadowanie – uważa Jakub Kuroń.
Uczestniczkami warsztatów były panie z kół gospodyń wiejskich oraz uczennice szkoły gastronomicznej. Pod okiem mistrza przygotowały trzy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu, a były to: żur z klopsikami z białej kiełbasy, polędwica wieprzowa z kaszą gryczaną i buraczkami, a na deser kisiel z truskawek.
Jak przyznają w rozmowie z Radiem 7, warsztaty były dla nich wielką inspiracją.
Przedsięwzięcie „Przy wspólnym stole” ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. W ramach zadania zaplanowano również cykl smacznych audycji radiowych, w których północne Mazowsze zostanie przedstawione przez pryzmat smaków i kuchni. A 11 sierpnia zorganizujemy w Sierpcu imprezę plenerową podczas której spotkamy się „Przy wspólnym stole”. Impreza plenerowa zostanie połączona z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą. Relację z dzisiejszych (20 czerwca) warsztatów można obejrzeć na Facebooku Radia 7.
Zobacz także:
Czy będą gdzieś dostępne zdjęcia z warsztatów?