
20 czerwca Radio 7 i Fundacja Ananke zorganizowały pod okiem szefa kuchni Jakuba Kuronia warsztaty kulinarne „Przy wspólnym stole”. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia, które odbyło się w Lewiczynie (w gminie Lipowiec Kościelny).
Uczestniczkami warsztatów były panie z kół gospodyń wiejskich oraz uczennice szkoły gastronomicznej. Pod okiem mistrza przygotowały trzy tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu, a były to: żur z klopsikami z białej kiełbasy, polędwica wieprzowa z kaszą gryczaną i buraczkami, a na deser kisiel z truskawek.
Wideo
Przedsięwzięcie „Przy wspólnym stole” ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. W ramach zadania zaplanowano również cykl smacznych audycji radiowych, w których północne Mazowsze zostanie przedstawione przez pryzmat smaków i kuchni.
11 sierpnia zorganizujemy w Sierpcu imprezę plenerową, podczas której spotkamy się „Przy wspólnym stole”. Impreza plenerowa zostanie połączona z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą oraz konkursem na tradycyjne danie regionalne.
Zobacz także:
Zadanie publiczne pn. „Przy wspólnym stole” dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.