
Nadziewana kaczka, krupnik z kaszy jaglanej, chłodnik mazowiecki czy przecieraki – znów zagoszczą na zdjęciach Mazowszan. Miłośnicy fotografii mogą wziąć udział w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. W tym roku pula nagród to 40 tys. zł.
Konkurs Fotografii Kulinarnej jest skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Ma m.in. promować dziedzictwo kulinarne Mazowsza. Przy ocenie prac komisja będzie brać pod uwagę walory artystyczne fotografii, pomysłowość przedstawienia produktu, poprawność techniczną, kompozycję, ale także spójność z tradycją i kulturą Mazowsza.
Jak podkreśla członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, konkurs fotograficzny pozwala nie tylko lepiej poznać specjały kulinarne naszego regionu, ale też sprzyja budowaniu tożsamości regionalnej.
Zdjęcia można przesyłać w dwóch kategoriach. Pierwsza to: „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza. Druga kategoria to „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. W tej kategorii można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju, który został nagrodzony Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.
W tegorocznej edycji pula środków przeznaczonych na nagrody rzeczowe za zajęcie I, II i III miejsca wynosi łącznie 40 tys. złotych. Uczestnicy mogą także liczyć na nagrody specjalne oraz wyróżnienia. Zdjęcia do konkursu będą przyjmowane do 5 marca drogą elektroniczną na adres mailowy: fotografiakulinarna@mazovia.pl.