Ruszyła XII kolejna edycja konkursu O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Do konkursu mogą stanąć najsmaczniejsze wyroby wytwarzane przez mazowieckich producentów.
Głównym jego celem jest promocja mazowieckich smaków, mówi marszałek Adam Struzik.
Ideą konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej.
W konkursie biorą udział firmy, organizacje, ale też koła gospodyń wiejskich. Uczestnicy przysyłają wyjątkowe przepisy, mówi członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.
Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, a także napoje.
Zgłoszenia można wysyłać do końca lutego.