Zapisy dla wystawców rozpoczęte. Trwają przygotowania do majowego weekendu w skansenie. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje plenerową imprezę dla smakoszy – „Gotowanie na leśnej polanie”.
W tym roku impreza inspirowana jest darami lasu. Głównym punktem programu będzie rywalizacja kucharzy i walka o prymat najsmaczniejszej potrawy na Mazowszu pod hasłem „Czym nas karmi las?”.
Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.
Potrawy będą rywalizowały w kilku kategoriach, m.in. zupa, potrawa jarska, czy potrawa mięsna.
W skansenie będzie można uczestniczyć w uroczystej mszy św. w kościele z Drążdżewa, oraz brać udział w wielu atrakcjach przygotowanych przez muzealników.
Impreza „Gotowanie na leśnej polanie” odbędzie się w niedzielę 5 maja. Zgłoszenia wystawców przyjmowane są do 24 kwietnia.