Trwa 14. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do konkursu mogą stanąć najsmaczniejsze wyroby wytwarzane przez mazowieckich producentów.
Głównym jego celem jest promocja mazowieckich smaków. Nagrodzeni zostaną producenci wyróżniający się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. W konkursie biorą udział firmy, organizacje, ale też koła gospodyń wiejskich.
Uczestnicy przysyłają wyjątkowe przepisy – mówi członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, a także napoje.
Zgłoszenia można przesyłać do końca marca.