Bank Żywności w Ciechanowie przypomina o Międzynarodowym Dniu Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności. Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła go na 29 września.
Zgodnie z wynikami badań, całkowita skala marnowania jedzenia w Polsce to blisko 5 mln ton. Niestety, najwięcej marnują konsumenci, to aż 60% wyrzucanej żywności. Każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca rocznie 92 kg, a łącznie w domach marnujemy prawie 3 mln ton jedzenia.
Skala marnowania w Polsce to wciąż ponura statystyka – mówi prezes Banku Żywności w Ciechanowie Dorota Jezierska.
Wystarczą małe zmiany nawyków – dodaje Dorota Jezierska.
Celem projektu jest promocja idei zero waste na szczeblu lokalnym oraz budowanie dialogu z samorządem na rzecz uwzględnienia tego typu działań. Zero waste w codziennym życiu to przemyślane wybory, odwrót od bezmyślnego konsumpcjonizmu, to troska o środowisko i przyszłość planety.
Projekt realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności we współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie.