Reklama

KULTURAREGIONTEMAT DNIAUMWMWIADOMOŚCI

„Żniwa w skansenie” w Sierpcu w najbliższą niedzielę

Reklama

Czym dawniej koszono zboże, co to są stygi i na czym polegał obrzęd „strojenia przepiórki” – tego m.in. będzie można się dowiedzieć już w najbliższą niedzielę (7 sierpnia) w skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

„Żniwa w skansenie” w Sierpcu to impreza, która przybliża zwyczaje i prace związane z okresem żniwnym oraz tradycyjne metody obróbki zboża.
Specjalnie z myślą o tej imprezie na części pól nie kosimy zboża – wyjaśnia Joanna Szewczykowska kierownik działu promocji Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

 

„Żniwa w skansenie” są imprezą bardzo widowiskową. Na pola wychodzą żniwiarze z kosami i sierpami, a obok nich pracuje żniwiarka konna.

 

Każdy uczestnik wydarzenia może spróbować swoich sił na polu. Będzie można kosić kosą, podbierać sierpem czy wiązać snopki i ustawiać stygi. Na polu zaprezentowany zostanie obrzęd „strojenia przepiórki”. W trakcie imprezy będzie można również zobaczyć pracę wiatraka, a dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było?” odbywających się w stodole młynarza. Kulminacją wydarzenia będą widowiska dożynkowe w wykonaniu zespołów ludowych. Nie zabraknie również stoisk z regionalnym rękodziełem.
„Żniwa w skansenie” w Sierpcu odbędą się w niedzielę 7 sierpnia w godz. 10:00 – 18:00.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Edyta Szewczyk

dziennikarz, wydawca

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Skip to content

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów:

Wdrożyliśmy RODO, używamy cookies - korzystając ze strony zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close