Maria Lech Złotym Szefem Kuchni. Uczennica Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie zwyciężyła w finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Chefs en Or: Polska Edycja 2024”, którego organizatorem jest Instytut Kulinarny Transgourmet i Selgros.
Oprócz tytułu Maria Lech otrzymała statuetkę, miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i 3 tys. zł, a szkoła puchar, 5 tys. zł w bonach oraz pakiet trzech szkoleń w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Opiekunem naszej mistrzyni był absolwent szkoły Mateusz Brzozowski. Tematem zadania finałowego było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów. Ocenie podlegała prezentacja i smak dania, ale też schludność ubioru kucharza, higiena na stanowisku, czy metodyka i organizacja pracy. Na przygotowanie dania kucharze mieli 1 godzinę i 30 minut.
W wielkim finale konkursu wzięli udział najbardziej utalentowani młodzi kucharze z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce: z Legionowa, Warszawy, Ostrołęki, Krakowa, Białegostoku, Wrocławia i Malinowa.