
W Sierpcu odbył się piknik kulinarny „Przy wspólnym stole”. Wydarzenie zorganizowali Radio 7 i Fundacja Ananke w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.
Na terenie przy ulicy Paderewskiego pojawiło się 11 Kół Gospodyń Wiejskich z północnego Mazowsza i jedno OSP. W programie znalazły się pokazy gotowania na wielkiej patelni, pieczenie chleba, konkursy i animacje dla dzieci.
W konkursie kulinarnym zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Lutocina. Mateusz Krojenka, finalista programu MasterChef, przygotował dla uczestników 500 porcji gulaszu. Mistrz kuchni mówi, które dania szczególnie go zachwyciły.
Wydarzenie odbyło się w niedzielę, 10 sierpnia.
W konkursie kulinarnym nagrodzono:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Lutocinie za schab z dzika w marynacie z kluskami śląskimi i buraczkami
II miejsce – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Poliku za domowy rosół z kaczki z kluskami własnej roboty
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Rozwozinie za karkówkę na kapuście kiszonej
Do zwycięzców trafiły vouchery do sklepu RTV AGD o wartości odpowiednio 3000, 2000 i 1400 zł, a pozostali uczestnicy otrzymali vouchery o wartości 400 zł.
Zadanie publiczne finansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.