Znamy najlepszą potrawę powiatu sierpeckiego. Została nią w opinii ekspertów smarucha przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Osieka.
W sobotnim konkursie kulinarnym podczas IV Kasztelańskiego Festiwalu Smaków w Sierpcu rywalizowało 10 zespołów z całego powiatu. Zwyciężczynie nie kryły radości i zaskoczenia tuż po zejściu ze sceny.
Gospodynie zdradziły nam przepis na zwycięską smaruchę.
Potrawy oceniane były przez zewnętrznych ekspertów. Byli to przedstawiciele wydarzeń kulinarnych Dorota Minta i Michał Bonarowski, blogerka kulinarna Anna Ruszczak oraz radny wojewódzki Konrad Wojnarowski. Jury zachwyciła przede wszystkim tradycja dań, mówi Michał Bonarowski.
Drugie miejsce zajęły ex aequo Koło Senior Plus z Sierpca oraz Koło Wesołe Podlesianki z Podlesia, a trzecie również ex aequo koła ze Studzieńca i Sudrag.
Konkurs kulinarny był częścią IV Kasztelańskiego Festiwalu Smaków. Radio 7 objęło imprezę patronatem medialnym.