Reklama

CIECHANOWSKIKULTURAWIADOMOŚCI

„Międzynarodowo kulturalni”. Europejska konferencja w Ciechanowie

Reklama

Czy tradycyjne smaki mogą połączyć seniorów z Litwy, Hiszpanii i Polski? Okazuje się, że tak. Ciechanowska Fundacja ReGeneracja podsumowała projekt „Europejski Inkubator Kulinarny. Dziedzictwo kulinarne, które łączy, inspiruje i rozwija.”

W ramach podsumowania projektu odbyła się w Ciechanowie konferencja zatytułowana „Międzynarodowo kulturalni”, która była okazją do rozmowy o mazowieckich kulinariach, idei „zero waste” oraz o wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród osób dorosłych.

Projekt miał międzynarodowy charakter. Został zrealizowany we współpracy z Domem Kultury w Solecznikach z Litwy oraz Fundacją Privada Centre i Energia z Hiszpanii. Seniorzy z Litwy, Hiszpanii i Polski najpierw wizytowali się wzajemnie, później pracowali na warsztatach kulinarnych i poznawali smaki charakterystyczne dla swoich krajów. Natomiast edukatorzy obserwowali metody pracy z osobami dorosłymi i seniorami.

Jak przyznaje w rozmowie z Radiem 7 uczestniczka projektu z Ciechanowa Małgorzata Ostromecka, to była niezapomniana przygoda.

 

To wspaniała forma wymiany doświadczeń i zdobywania nowej wiedzy – uważa Jolanta Provlocka z Domu Kultury w Solecznikach.

 

Jak zapewnia prezes Fundacji ReGeneracja Katarzyna Szmit, to nie ostatnia taka inicjatywa, którą zamierza zrealizować.

 

Projekt został sfinansowany ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ Edukacja dorosłych.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Edyta Szewczyk

dziennikarz, wydawca

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Skip to content

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów:

Wdrożyliśmy RODO, używamy cookies - korzystając ze strony zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close