
Czy tradycyjne smaki mogą połączyć seniorów z Litwy, Hiszpanii i Polski? Okazuje się, że tak. Ciechanowska Fundacja ReGeneracja podsumowała projekt „Europejski Inkubator Kulinarny. Dziedzictwo kulinarne, które łączy, inspiruje i rozwija.”
W ramach podsumowania projektu odbyła się w Ciechanowie konferencja zatytułowana „Międzynarodowo kulturalni”, która była okazją do rozmowy o mazowieckich kulinariach, idei „zero waste” oraz o wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród osób dorosłych.
Projekt miał międzynarodowy charakter. Został zrealizowany we współpracy z Domem Kultury w Solecznikach z Litwy oraz Fundacją Privada Centre i Energia z Hiszpanii. Seniorzy z Litwy, Hiszpanii i Polski najpierw wizytowali się wzajemnie, później pracowali na warsztatach kulinarnych i poznawali smaki charakterystyczne dla swoich krajów. Natomiast edukatorzy obserwowali metody pracy z osobami dorosłymi i seniorami.
Jak przyznaje w rozmowie z Radiem 7 uczestniczka projektu z Ciechanowa Małgorzata Ostromecka, to była niezapomniana przygoda.
To wspaniała forma wymiany doświadczeń i zdobywania nowej wiedzy – uważa Jolanta Provlocka z Domu Kultury w Solecznikach.
Jak zapewnia prezes Fundacji ReGeneracja Katarzyna Szmit, to nie ostatnia taka inicjatywa, którą zamierza zrealizować.
Projekt został sfinansowany ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ Edukacja dorosłych.