
W Dworku Polanka pod Gruduskiem odbyły się warsztaty kulinarne. Udział w projekcie wzięło 31 osób – głównie przedstawicielki kół gospodyń wiejskich.
Spotkanie zorganizowały Fundacja Ananke i Radio 7. Projekt powstał dzięki dofinansowaniu z Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.
Najważniejszym celem projektu jest jednoczenie się – mówi prezes Fundacji Ananke i Radia 7 Barbara Ploch.
Warsztaty poprowadził Mateusz Krojenka – kucharz i finalista programu MasterChef. Uczestnicy wspólnie z mistrzem przygotowali trzydaniowy obiad. W menu znalazła się przystawka – aromatyczna zupa grzybowa, danie główne – wątróbki drobiowe z boczkiem, a na deser – gruszka w winie z polewą z białej czekolady.
Wybór menu nie dziwi, w zestawie pojawiły się ulubione dania mistrza Mateusza Krojenki.
Uczestnikom spotkanie z mistrzem i formuła warsztatów przypadły do gustu.
Kulinarne spotkanie w Polance otworzyło cykl wydarzeń w ramach projektu „Przy Wspólnym Stole”. Jego finał odbędzie się w sierpniu w Sierpcu podczas Festiwalu Smaków. Od września na antenie Radia 7 ruszy również audycja poświęcona kuchni północnego Mazowsza.
Zadanie publiczne finansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach Budżetu Obywatelskiego Mazowsza.