
„Gotowanie na polanie” to propozycja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu na zakończenie długiego weekendu majowego. Wydarzenie odbędzie się na terenie skansenu, wśród zapachów tradycyjnych potraw i dźwięków ludowej muzyki.
Jednym z głównych punktów programu będzie konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”.
Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.
Rywalizacja toczyć się będzie w czterech kategoriach: zupa, danie główne, deser i napój.
Na terenie zabytkowej wsi rzędowej będzie można zobaczyć pokazy dawnych zajęć wiejskich, takich jak siew lnu, sadzenie ziemniaków czy wyrób makaronu. Dla najmłodszych przewidziano tradycyjne gry i zabawy. Na polanie przy amfiteatrze odbędzie się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych. Na scenie z kolei zaprezentuje się zespół Kurpianka Cepelia z Kadzidła.
„Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbędzie się w niedzielę (4 maja) w godz. 10:00–18:00.