Reklama

SIERPCUMWMWIADOMOŚCI

„Gotowanie na polanie” w Sierpcu. Kulinarne zakończenie majówki w skansenie

Reklama

„Gotowanie na polanie” to propozycja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu na zakończenie długiego weekendu majowego. Wydarzenie odbędzie się na terenie skansenu, wśród zapachów tradycyjnych potraw i dźwięków ludowej muzyki.

Jednym z głównych punktów programu będzie konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”.

Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.

 

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.

 

Rywalizacja toczyć się będzie w czterech kategoriach: zupa, danie główne, deser i napój.

Na terenie zabytkowej wsi rzędowej będzie można zobaczyć pokazy dawnych zajęć wiejskich, takich jak siew lnu, sadzenie ziemniaków czy wyrób makaronu. Dla najmłodszych przewidziano tradycyjne gry i zabawy. Na polanie przy amfiteatrze odbędzie się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych. Na scenie z kolei zaprezentuje się zespół Kurpianka Cepelia z Kadzidła.

„Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbędzie się w niedzielę (4 maja) w godz. 10:00–18:00.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Przejdź do treści

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: