Przyznano nagrody tegorocznym laureatom.
Za nami 18. edycja konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół podstawowych.
Spośród nich wyłoniono 11 uczestników – mówi Daniel Łaga z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
W kategorii klas IV-VI laureatkami zostały ex aequo: Julia Tęga z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach oraz Patrycja Czaplicka ze Szkoły Podstawowa im. mjr. Henryka Sucharskiego w Przasnyszu. W kategorii klas VII-VIII zwyciężyła Lena Kołakowska z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach.
Coraz więcej młodych ludzi jest zainteresowanych ekologią, rolnictwem i produkcją żywności – dodaje Daniel Łaga.
Podczas uroczystej gali laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody – laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki z wbudowanym mikrofonem.