
Reklama
Dzięki etnografkom z Muzeum Wsi Mazowieckiej posmakujemy Świąt od tej mniej znanej strony. Panie kierownik Magdalena Kowalak i adiunkt Ewa Dagmara Rutkowska Wilbik przeniosą nas do Wigilii i Świąt naszych pradziadków.
Zaczniemy od wigilijnego poranka, który mógł być niezwykle pracowity. Wszystkie obowiązki należało wykonać do pierwszej gwiazdki – mówi Magdalena Kowalak.
Po pierwszej gwiazdce nasi przodkowie zasiadali do wigilijnego stołu. Ile było na nim dań? 12 pojawiało się niezwykle rzadko – mówi Magdalena Kowalak.
Na dawnym stole pojawiały się różnorodne potrawy – mówią Magdalena Kowalak i Ewa Dagmara Rutkowska Wilbik.
Życzymy, żeby na Waszych stołach dań pojawiło się dużo i wszystkie Wam smakowały.
