Ostatnie deszcze w naszym regionie w połączeniu z wysokimi temperaturami wróżą rychłe pojawienie się grzybów w lasach.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ciechanowie jest na to gotowa. Są tam zatrudnieni klasyfikatorzy grzybów.
Specjaliści pomogą odpowiedzieć na pytanie, czy zebrane przez nas grzyby są jadalne, czy trujące – wyjaśnia Dariusz Drzewiecki, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ciechanowie.
Szef ciechanowskiego sanepidu przypomina o najważniejszej zasadzie bezpiecznego grzybobrania.
Nawet niewielki kawałek muchomora sromotnikowego może skutkować nieodwracalnymi zmianami w wątrobie, a nawet śmiercią.
Warto również pamiętać o tym, aby zbierać wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.