Laury Marszałka wręczone. Rozstrzygnęła się XII edycja regionalnego konkursu. Wśród laureatów znaleźli się również mieszkańcy naszego regionu. Nagrody powędrowały do Żuromina, Nowego Pawłowa, Sońska i Płoni.
Nadwkrzański miód z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego posiada właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze, mówi pszczelarz z Żuromina Wojciech Piotrkowski.
Z kolei Ser Wędzony z Markowej Zagrody pochodzi z Nowego Pawłowa. Wytwarzany jest z mleka z własnej zagrody, mówi Agnieszka Zalewska.
Ponadto wyróżnienia zdobyli: zzczupak faszerowany z Połoni przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Połoń oraz chleb żytni razowy piekarni Hanny Milewskiej z Sońska w powiecie ciechanowskim.
W tym roku do konkursu zgłoszono ponad 150 produktów. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.