Majówka w skansenie. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu organizuje plenerową imprezę dla smakoszy „Myśliwskie gotowanie na polanie”.
Głównym punktem programu będzie rywalizacja kucharzy i walka o prymat najsmaczniejszej potrawy na Mazowszu.
Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.
Potrawy będą rywalizowały w siedmiu kategoriach: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, przekąska, deser, napój lub w kategorii specjalnej potrawa z dziczyzny. Wydarzeniu będzie towarzyszyło wiele atrakcji, m.in. wystawa psów ras myśliwskich, pokaz sokolniczy, czy konkurs wabienia jeleni.
Piknik „Myśliwskie gotowanie na polanie” odbędzie się w niedzielę 1 maja. Początek o godz. 10:00.