
Ostródzkie Targi „Mazury” szczęśliwe dla kucharzy z Malinowa. Uczniowie z Zespołu Szkół zajęli III miejsce w ogólnopolskim konkursie gastronomicznym. Patrycja Banaszek i Mateusz Brzozowski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych startowali w konkurencji „Drób na polskim stole”.
Jako przystawkę przygotowali żołądki gęsie w wiosennej odsłonie, dodatkami było puree z pietruszki, fondandta z ziemniaka, czipsy z jarmużu, fryta z pietruszki, szparagi blanszowane i sos demiglass. A jako danie główne pierś marynowana w sosie demiglass i dodatki: puree maślane, puree z marchwi, buraka czerwonego w redukcji czerwonej, buraka żółtego, paloną marchew z nacią, bonbon z kaszy pęczak i sos demiglass.
Uczniowie oba dania dla czterech osób musieli przygotować w dwie godziny. W finale oprócz Patrycji i Mateusza wzięli udział uczniowie z Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Lubaszcza, Lublina, Ostródy i Olsztyna.
Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem nauczycielki Iwony Szulc. Konkurs prowadził Karol Okrasa, a w jury zasiedli znani szefowie kuchni.