Reklama

DZIAŁDOWSKIKULTURAWIADOMOŚCI

Młodzi kucharze z Malinowa na podium ogólnopolskiego konkursu

Reklama

Ostródzkie Targi „Mazury” szczęśliwe dla kucharzy z Malinowa. Uczniowie z Zespołu Szkół zajęli III miejsce w ogólnopolskim konkursie gastronomicznym. Patrycja Banaszek i Mateusz Brzozowski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych startowali w konkurencji „Drób na polskim stole”.

Jako przystawkę przygotowali żołądki gęsie w wiosennej odsłonie, dodatkami było puree z pietruszki, fondandta z ziemniaka, czipsy z jarmużu, fryta z pietruszki, szparagi blanszowane i sos demiglass. A jako danie główne pierś marynowana w sosie demiglass i dodatki: puree maślane, puree z marchwi, buraka czerwonego w redukcji czerwonej, buraka żółtego, paloną marchew z nacią, bonbon z kaszy pęczak i sos demiglass.
Uczniowie oba dania dla czterech osób musieli przygotować w dwie godziny. W finale oprócz Patrycji i Mateusza wzięli udział uczniowie z Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Lubaszcza, Lublina, Ostródy i Olsztyna.
Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem nauczycielki Iwony Szulc. Konkurs prowadził Karol Okrasa, a w jury zasiedli znani szefowie kuchni.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Adam Ejnik

dziennikarz, wydawca

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Skip to content

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: