Reklama

DZIAŁDOWSKIKULTURAWIADOMOŚCI

Młodzi kucharze z Malinowa na podium ogólnopolskiego konkursu

Ostródzkie Targi „Mazury” szczęśliwe dla kucharzy z Malinowa. Uczniowie z Zespołu Szkół zajęli III miejsce w ogólnopolskim konkursie gastronomicznym. Patrycja Banaszek i Mateusz Brzozowski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych startowali w konkurencji „Drób na polskim stole”.

Jako przystawkę przygotowali żołądki gęsie w wiosennej odsłonie, dodatkami było puree z pietruszki, fondandta z ziemniaka, czipsy z jarmużu, fryta z pietruszki, szparagi blanszowane i sos demiglass. A jako danie główne pierś marynowana w sosie demiglass i dodatki: puree maślane, puree z marchwi, buraka czerwonego w redukcji czerwonej, buraka żółtego, paloną marchew z nacią, bonbon z kaszy pęczak i sos demiglass.
Uczniowie oba dania dla czterech osób musieli przygotować w dwie godziny. W finale oprócz Patrycji i Mateusza wzięli udział uczniowie z Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Lubaszcza, Lublina, Ostródy i Olsztyna.
Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem nauczycielki Iwony Szulc. Konkurs prowadził Karol Okrasa, a w jury zasiedli znani szefowie kuchni.

Tagi

Adam Ejnik

dziennikarz, wydawca

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów:

Wdrożyliśmy RODO, używamy cookies - korzystając ze strony zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close