
Przed nami plenerowa impreza w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu „Gotowanie na leśnej polanie”. Głównym punktem programu będzie rywalizacja kucharzy i walka o prymat najsmaczniejszej potrawy na Mazowszu pod hasłem „Czym nas karmi las?”.
W tym roku gwiazdą majówki będzie Jakub Wolski z programu telewizyjnego Hell’s Kitchen. Jak informują organizatorzy, to największy miłośnik wszystkiego co dobre z lasu, najbardziej leśny kucharz, który mawia o sobie dziki szef. Kucharz będzie gotował na żywo, a uczestnicy będą mogli degustować jego potrawy. Jakub Wolski zasiądzie także w komisji konkursowej, która oceni dania zgłoszone i przyrządzone w konkursie na „Najlepszą potrawę mazowiecką” inspirowaną lasem.
Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej – mówi Justyna Cieszyńska z działu promocji Muzeum.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu tradycyjnej mazowieckiej potrawy.
Potrawy będą rywalizowały w kilku kategoriach, m.in. zupa, potrawa jarska, czy potrawa mięsna.
Impreza „Gotowanie na leśnej polanie” odbędzie się w niedzielę 5 maja.