Reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Ciasto mandarynkowe – świąteczny hit w kilka chwil

Reklama

Wielkimi krokami zbliża się okres świąteczny. Z tego powodu coraz więcej osób zastanawia się nad ciekawą alternatywą dla standardowego makowca lub sernika. Ciasto mandarynkowe może okazać się przebojem na twojej Wigilii! Interesują cię zalety wykorzystywania mandarynek w kuchni? Szukasz inspirującego przepisu na pyszne, a przede wszystkim nieoklepane, ciasto? Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w poniższym artykule.

Dlaczego warto wykorzystać mandarynki podczas pieczenia domowych ciast?

W mandarynkach kryje się całe bogactwo witamin i minerałów. Dlaczego warto je jeść?

  • Stanowią dobre źródło witaminy C.
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Wspomagają pracę układu nerwowego.
  • Pomagają wzmocnić odporność organizmu.
  • Wpływają pozytywnie na przemianę materii.
  • Sprawdzają się u osób, które miewają problemy z układem krążenia.
  • Zawierają magnez, który przeciwdziała bolesnym skurczom w łydkach.

Przepis podstawowy na kruche ciasto

Poniższy przepis możesz wykorzystać nie tylko podczas pieczenia swojego ciasta mandarynkowego. Nada się też idealnie jako baza do szarlotki czy sernika. Przygotowanie kruchego ciasta nie nastręcza wielu trudności – jest szybkie, proste, a przede wszystkim nie będzie cię wiele kosztować. Z pomocą kilku prostych składników wykonasz ciasto, które wykorzystasz zarówno jako spód, jak i górną – nieco chrupiącą – warstwę, którą przykryjecie masę wykonaną z mandarynek.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryny lub masła (np. Kasia)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę przez sitko na przygotowanej wcześniej stolnicy. Dodaj kostkę masła lub margaryny i pokrój ją ostrym nożem, mieszając z mąką. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko (żółtko z białkiem) oraz oddzielone wcześniej od białek trzy żółtka. Zagniataj ręcznie ciasto aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być zbite i nie rozpadać się w rękach. Powinno być lekko kleiste i szkliste za sprawą dodanego tłuszczu. Podziel ciasto na dwie części. Jedna powinna stanowić około 2/3 całości (ta porcja pójdzie na spód brytfanny), a druga 1/3 (pójdzie na wierzch i przykryje masę z mandarynek). Większą kulkę włóż na godzinę do lodówki (schłodzone ciasto łatwiej będzie rozwałkować), a mniejszą do zamrażarki (im kulka będzie twardsza, tym szybciej uda się zetrzeć ją na tarce).

Fot. materiał partnera

Masa do ciasta mandarynkowego – domowy dżem z mandarynek

Poniższy przepis możesz wykorzystać do stworzenia zwykłego dżemu, którym możesz smarować chleb lub do masy mandarynkowej, której użyjecie do wykonania ciasta. Możesz też dodawać ją do musli czy czegokolwiek na co przyjdzie ci ochota! Dżem wykonasz szybko i zachwycisz się jego niezwykłym smakiem. Nigdy więcej nie zechcesz korzystać ze sklepowego dżemu.

Składniki:

  • 1 kg mandarynek
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Mandarynki obierz ze skórek i białych błonek. Przygotowane owoce wrzuć do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj cukier. Mieszaj mandarynki do momentu aż osiągną konsystencję dżemu (około 30-40 minut). Przełóż masę do wyparzonych słoiczków lub odstaw do lekkiego ostudzenia i wykorzystaj przy pieczeniu ciasta mandarynkowego.

Fot. materiał partnera

Ciasto mandarynkowe – jak długo piec?

Ciasto mandarynkowe piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Piekarnik ustaw na funkcję góra-dół. Mandarynki w promocji znajdziesz w wielu sklepach w okresie okołoświątecznym, a najlepszych cen i informacji o obniżkach szukaj na Gazetkowo.pl.

Jeśli znalazłeś błąd w tekście, prosimy o powiadomienie nas. Aby to zrobić, zaznacz wybrany fragment, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze„Ctrl” i „Enter”.

Może zainteresuje Cię także.../ Reklama

Więcej wiadomości z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Skip to content

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: