Rozpoczyna się konkurs o kulinarny Laur Marszałka
Samorząd wojewódzki organizuje X konkurs kulinarny o Laur Marszałka.
Mogą stanąć do niego zarówno przedsiębiorcy jak i producenci indywidualni.
Jak tłumaczy marszałek województwa Adam Struzik, potrawy mają być nie tylko smaczne i zdrowe, ale i regionalne.
W poprzednich edycjach konkursu do rywalizacji zgłoszono ponad 800 produktów i przyznano 120 Laurów. W ubiegłym roku jury zachwyciły m.in. buła drożdżowa z kruszonką, pierniczki staropolskie czy szynka dębowa z tynki.
W tym roku uczestnicy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje.
Marszałek Adam Struzik przekonuje, że warto wziąć udział w konkursie.
O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja konkursowa rozstrzygnie w kwietniu, a zgłoszenia do Urzędu Marszałkowskiego można przesyłać do końca lutego.
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
- Opłaty za wywóz śmieci w gminie Żuromin poszły ostro w górę
- Program naprawczy w żuromińskim szpitalu. Starosta przekonuje, że nie ma obaw. Dyrektor nie mówi nic
- Martynka Truszczyńska będzie zoperowana w Polsce
- Paka dla psiaka. Mikołajki w schronisku w Pawłowie
- Jarosław Kret obchodził urodziny w Żurominie
- Gustaw Marek Brzezin ponownie marszałkiem województwa
- Poeta z Poniatowa promował w Żurominie i Bieżuniu swój nowy tomik liryczny
NAJWYŻEJ OCENIANE
- We Wlewsku w gminie Lidzbark powstał półtorakilometrowy odcinek drogi do Wybudowań
- Został aresztowany zanim wyszedł z więzienia
- Poeta z Poniatowa promował w Żurominie i Bieżuniu swój nowy tomik liryczny
- Inspektor nadzoru budowlanego wydał decyzję w sprawie lidzbarskiego stadionu
- Ciechanowski Ratusz kupił karmę dla bezdomnych kotów
- Działdowska biblioteka organizuje spotkanie z lokalną pisarką
- Wielkimi krokami zbliża się XI działdowski Hoffer Festival